Erfaringsgruppe
Prosjektet utføres i oppdrag av NIBIO på bakgrunn av endringene i det økologiske regelverket, som forbyr dyrking i avgrenset medium for økologiske veksthusgrønnsaker fra 2030. Erfaringsgruppen skal dele utfordringer og muligheter knyttet til produksjon i bakken i veksthus. Med på laget er Thomas Holz som er nasjonal fagressurs for økologi hos NLR. Gjennom gartnerivandringer og en felles facebook-gruppe vil vi bli kjent med og lære av hverandre. Tidligere i høst har vi hatt digital gartnerivandring hos Torheim Gård i Stryn og det er planer om flere digitale og fysiske møter. Har du spørsmål eller er interessert i å bli med? Send mail til carla.hoyer@nlr.no
Myrhaug Gartneri
Hos Myrhaug gartneri fikk vi se storskala, intensiv produksjon av økologisk og konvensjonell agurk. Bjørn viste oss rundt i drivhusene, gjødslingsanlegget, pakkeriet og kjølerommet. Om lag 160-180 tonn 1.sort økologisk agurk pakkes årlig hos Myrhaug gartneri, produsert i sekker med økotorv. Siden Bjørn overtok på fulltid i 2004 har han gjort seg mange erfaringer med dyrking av agurk. Vi diskuterte blant annet hvordan gartnere kan balansere planten, klimastyring og plantevern.
Ramme Gård
På Ramme gård viste Mali Skulgam frem agurk og ulike sorter tomat, chili, paprika, gurkemeie, ingefær og vindruer i ulike sammenplantinger. Hos Ramme dyrkes grønnsakene rett i bakken og i år er første sesong med varmerør i jorda. Det er planer om flere hold med agurk per sesong men i år fikk vi se sesongens første og eneste agurkhold. Dette ble et fint utgangspunkt for å diskutere forskjellene mellom ekstensiv produksjon og den intensive produksjonen vi hadde sett hos Myrhaug tidligere. På Ramme gård spiste vi lunsj og ble kjent med hverandre, de ulike produksjonene og snakket om aktuelle tema for erfaringsgruppen fremover.