Oppsummering fra markvandring i høstraps

28.07.2020 (Oppdatert: 28.07.2020) John Ingar Øverland

Med litt hjelp fra Svenske fagartikler og aktive deltakere, med og uten erfaring med høstraps, kom det fram noen viktige punkter å ta med seg før årets tresking av høstraps.

Godt oppmøte til tross for kort varsel. Foto John Ingar Øverland

Kort fortalt

  • Ikke vær redd for å vente litt med høsting, åkeren legger på seg avling den siste tida før høsting, dryssing er ikke så stort problem.
  • Kantkniv er et absolutt krav både på tresker og på eventuell skårlegger.
  • I ujevn åker med stor forskjell i modning kan en starte å høste det mest modne, og heller vente med det mest umodne. Er en i tvil om en skal vente så får en ta en prøveskår og se hva som kommer i tanken og hva som går ut bak.

Vi har tidligere antydet en vanninnhold på 15 % som et riktig nivå å starte på, fra deltagere ble det nevnt på at det godt kunne være 18 % også. Husk på at det kan bli tungt å tørke rå vare.

Kjemi har vi ikke å hjelpe oss med, og vi kjenner ikke til at midler som nå brukes i poteter er testet i oljevekster.

Skårlegging er et alternativ der det er tilgjengelig, men det er en det kostnad, i tillegg bidrar det også til litt tap. I åkeren vi besøkte i går, ville vært for tidlig å kjøre med skårlegger nå. Nesten alt av frø hadde skiftet farge, men noe var det fremdeles litt grønnskjær i.

På markvandringen delte vi ut en svensk artikkel om raps fra fagbladet frötidingen. Denne kan leses her.

 

Takk for oppmøte og erfaringsutvekslingen! Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.