Demonstrasjon av sprøyterobot fra Adigo

09.07.2020 (Oppdatert: 09.07.2020) Torgeir Tajet

Kilter er navnet på den selvgående roboten fra Adigo, som ved hjep av foto kun treffer ugrasplantene med sprøytevæske.

Anders Brevik fra Adigo forklarer hvordan Kilter fungerer. Foto: Torgeir Tajet

Sprøyterobot fra Adigo er under utprøving og fortsatt utvikling. 2. juli ble den nye "Kilter" tidligere Astrix demonstrert i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving i forsøksfelt i Rygge.

 

De siste 10 åra har Adigo lagt ned mye ressurser i utvikling av en liten og nett selvgående robot, som ved hjelp av fotografering og gjenkjenning av ugras og kulturplanter, klarer å kun treffe ugrasplantene med sprøytevæske. Glyfosat har blitt prøvd med suksess og andre midler er aktuelle, men det fokuseres nå på bruk av Pelargonsyre, som er et relativt nytt plantevernmiddel. Pelargonsyre er et ikke-systemisk svimiddel som produseres naturlig, blant annet i pelargonia og tistel.

 

Bildeanalyse av hva som er persille og hva som er ugras. Sikkerhetssonen rundt persillepladene kan justeres. Foto: Torgeir Tajet 

 

Digitalt kart over åkeren lastes inn i sprøyteroboten og det kjøres på GPS. Kilter snur automatisk ved hver ende og begynner på behandling av neste seng eller rad. Et lite strømaggregat forsyner den med strøm til framdrift og drift av computer. Tett i tett med bilder tas under roboten og analyseres av avansert programvare utviklet av Adigo. Programmererne i Adigo har blitt ganske gode på å kjenne igjen ugrasplanter og kulturvekster som dyrkes i Rygge på ulike utviklingsstadier. Denne kunnskapen har gjort det mulig for Kilter å analysere bildene og kjenne igjen ugras og kulturplanter.

Sprøytesystemet er som en blekkskriver. Flere hundre små dyser får signaler fra dataprogrammet om når de skal åpnes og lukkes slik at det kun kommer sprøytevæske på ugraset og ikke på kulturplantene og jorda der det ikke er ugras. Slik blir bruken av plantevernmiddel redusert til et minimum. Alt treffer der det skal. En er fleksibel med valg av plantevernmiddel fordi ingenting treffer kulturplantene. En kan selv velge hvor stor "sikkerhetssone" en ønsker å ha rundt hver kulturplante.

 

Dyene til Kilter doserer små punkter med Pelargonsyre der det er ugras, men skåner persillebladene. Minimalt med svimiddel havner på jorda. Foto: Torgeir Tajet 

 

Utfordringer og muligheter 

En utfordring er foreløpig at regelverket for bruk av plantevernmidler ikke tar høyde for at teknologiske roboter kan gjøre sprøytejobben uten mennesker tilstede. Det må også tenkes sikkerhet i forhold slik at mennesker og dyr ikke kommer til skade. Myndighetene presser hardt på for at landbruket skal utvikle og ta i bruk ny og mer miljøvennlig teknologi knyttet til plantevern. Da er det også viktig at de selv tilrettelegger for å tilpasse sitt regelverk slik at disse måla kan nås i praksis.

 

Det bør også være mulig å utvikle Kilter med bøyler som gjør at den kan drive ugraskamp under dekke med nett og duk, der det er behov for å beskytte kulturplantene mot insekter.

 

 

Sprøyteroboten Kilter fra Adigo i arbeid i persilleåker i Rygge. Foto: Torgeir Tajet 

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.