Pollinatorsoner Vestfold og Telemark

16.05.2019 (Oppdatert: 16.05.2019) John Ingar Øverland

NLR Viken får mange spørsmål om pollinatorsoner og RMP-tilskudd. Her kommer noen viktige presiseringer.

Rødkløver. Foto John Ingar Øverland

NLR Viken får mange spørsmål om pollinatorsoner og RMP-tilskudd til. Husk at forutsetningen er at arealet IKKE er gjødslet og IKKE sprøytet. Dessuten skal det blomstre i den perioden hvor pollinerende insekter har behov for nektar og pollen. De ettårige artene vi kan så som blomstrende vekster krever en viss tid fra såing til de er i blomst. Det begynner å bli i siste liten å så disse nå om de skal ha en funksjon. Faglig sett bør de starte blomstringen i løpet av juni, blomstre hele juli og ut et stykke i august.

Vi hører at det blir pløyd opp arealer som allerede er sådd og gjødslet for å så pollinatorstriper, slikt areal er ikke berettiget tilskudd i år. Men det kan likevel være en god ide å så til slike arealer som kan blomstre neste år, og deretter søke RMP fra 2020. En blanding av hvitkløver og rødkløver vil ha tilstrekkelig blomstringstid. Bløte kantarealer som tørker opp seint kan være godt egnet til slike arealer. Hvis en i tillegg sliter med ugress som for eks hønsehirse vil et permanent tilsådd areal med kløver være en god ide, både for pollinerende insekter og for å holde hønsehirse nede, samtidig som en unngår å jordarbeide og så ulaglig jord. Pollinatorsoner med kløver, der det er hønsehirse, og det ikke er berettiget RMP tilskudd i år, kan sprøytes mot hønsehirse med Agil eller andre tilsvarende midler. Polliantorsoner som anlegges på høsten må sås i månedsskifte juli/august for å sikre god overvintring av rødkløver.

Fylkesmannen ønsker også å presisere at den foreløpige satsen på kr 50 per løpemeter må justeres ned hvis omfanget blir mye større enn antatt.

I artikkelen under kan du lese mer om pollinerende innsekter

Pollinerende innsekter

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.