Brann i halmpressa

15.08.2018 (Oppdatert: 15.08.2018) Knut Olav Omholt

Hvert år brenner det noen presser i Norge. Vi tok en prat med en med mye og lang erfaring med presser og pressing.

Foto: Knut Olav Omholt

Som 19 åring kjøpte Knut Hansejordet i Lardal sin første rundballepresse. I det første året som var 1984 pressa han litt over 1000 baller. Seinere har det bare "balla på seg", forteller Knut. I gjennomsnitt har han vært ansvarlig for omtrent 8000 baller hvert år i disse 35 åra.

Fra Knut starta har han hatt mange presser, to av dem har brent heilt opp, og det har vært en rekke branntilløp, forteller han. Årsaken til at det tar fyr i ei presse er nesten uten unntak havarerte lager som går varme og antenner halm og støv som er i nærheten. Det tar svært kort tid fra et lager havarerer og til det blir så varmt at det tar fyr. Så her gjelder det å følge med presiserer Knut.

Tidligere, før kombipressenes tid var det vanlig å rygge litt før ballen blei sluppet ut, det var ofte nok til at en kunne kjenne lukta av varme. Den lukta har jeg kjent mange ganger forteller han, og det har også gjort at flere tilløp til varmgang er oppdaga så tidlig at det ikke har skjedd større skader. Det er viktig og heile tida ha et blikk bakover for å følge med på eventuell røykutvikling eller andre ting som tyder på at noe er galt.

Det er ofte i engangssmurte lager det tar fyr. Vanlig smøring og stell av pressa er selvfølgelig viktig, men min erfaring, sier Knut er at DETTE GÅR SÅ FRYKTELIG FORT! Hans viktigste tiltak er å være klar til å koble pressa i fra traktoren raskt. Knut kjører med pressa i landbruksdrag og det ligger alltid ei stor klubbe i traktoren, klar for å slå ut bolten og komme fri. Støttebein, slanger og ledninger kommer i andre rekke, her gjelder det å berge traktoren!

Brannslukningsapparat er selvfølgelig også med, men det viktigste er å følge med og reagere umiddelbart hvis noe er unormalt, sier Knut før traktoren og pressa drar videre langs nye halmstenger, travelt opptatt med å berge mest mulig for i et ekstremt vanskelig år.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.