Mjøldrøye og levering av rug 2019

13.08.2019 (Oppdatert: 16.08.2019)

Årets sesong tilsier ikke at det blir spesielt mye mjøldrøye i år, men om man leter finner man den alltid.

Mjøldrøye på rug. Foto: NLR Viken

Mjøldrøye, også kalt mjølauke (Claviceps purpurea) er en sopp som angriper flere av grasartene våre, inkludert korn. Soppen kan sees som hornforma mørke hvileknoller, som vokser frem i stedet for frøet eller kornet. Disse hvileknollene inneholder giftstoffer vi bør unngå i mat og fôr. Rug er spesielt utsatt, og dersom man leter etter den vil man nesten alltid finne den. År med mye regn gir gunstige vekstforhold for mjøldrøye. Årets sesong tilsier ikke at det blir spesielt mye mjøldrøye i år.

 

Litt historie

I middelalderen ble de mørke utvekstene på kornet gjerne sett på som en kjærkommen økning av kornmengden, derav navnet mjøldrøye. Denne formen for drøying av melet førte rett som det var til store epidemier. I det 16. og 17. århundre ble over 10 000 mennesker anklaget for å være hekser og henrettet i Europa og USA. I ettertid har forskere funnet ut at jo høyere rugprisen var jo flere hekser ble henrettet. Var det kalde vår- og sommertemperaturer var resultatet flere hekseprosesser. Det ble etter hvert kjent at det var mjøldrøye som var årsaken. Les mer om historien her.

 

Rug er spesielt utsatt

Rug er spesielt utsatt for mjøldrøye på grunn av åpen blomstring og dårlig pollenproduksjon.

Det kan være lurt å ta en kikk i høyrisikoområder: Inntil kjørespor, i åkerkanten og i tynne partier. Vurder forekomsten, og eventuelt:

  • Høst og lever risikoområder for seg selv
  • Kjør i kjøresporene med brede dekk for å kjøre ned plantene i kanten av kjørespora som er utsatt for angrep av mjøldrøye
  • La det stå igjen 0,5 til 1 meter i utkanten av åkeren som ikke høstes
  • Unngå å høste områder med tynnere plantebestand

 

Toleransen for mjøldrøye i Norge følger regelverket i EU. Maksgrensen videreføres fra i fjor: Matkorn max 0,5 g/kg (0,05%), forkorn max 1 g/kg (0,1%). Det skal alltid sendes inn en representativ forhåndsprøve til alle kornmottak før levering.

 

 

 

 

Praksis ved levering av rug i Vestfold 2019

  • Vestfoldmøllene/Norgesfor: Ved levering blir det tatt prøve av alle lass med rug. Ved funn av mjøldrøye kan kornet leveres, men man risikerer da et 0-oppgjør om verdien overgår maxverdi.

 

  • Felleskjøpet: Har renseanlegg for mjøldrøye i Larvik. Ved funn av mjøldrøye må kornet renses. Nytt av året er at rensekostnad for innhold av mjøldrøye beregnes etter analyse med prisgradering etter tabellen under. Etter rensing vil kornet prises uavhengig av innhold mjøldrøye før rensing.


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.