Tiltak for humler, bier og andre pollinerende insekter

Mange arealer som tidligere har vært dyrket passer dårlig inn i en effektiv jordbruksdrift med store maskiner, og gror i stedet til med kratt. Kantarealer som tidligere var fine blomstrende kanter har etter ugrassprøyting endt opp som leveområde for burot, skvallerkål og annet uønsket ugress.

Disse arealene var tidligere viktige leveområder for nytteinsekter, mange av dem viktige i pollinering av plantene vi dyrker, andre som effektive rovdyr på skadeinsekter.

Nytteinsektet gulløye

Gulløyelarver er effektive jegere på skadedyr som lus og larver på kulturplantene. Skal vi få disse ut i åkeren må den voksne gulleøye få tilgang på mat. Det finner den i blomstrene.

I prosjektet SmarCrop har NIBIO funnet at ved å legge til rette for kan gulløyelarvene effektivt holde bestanden av lus nede i så stor grad at kjemisk bekjemping ikke er nødvendig.

Villbier, solitære bier og humler er viktige for pollinering av kløver, frukt og bær

Dersom dyrka arealer som ellers ville grodd igjen blir restautrert og skjøttet slik at vi får blomstrende vegatasjon er det grunnlag for å søke om kulturlandskaptilskudd for arealet.

Det gis tilskudd gjennom SMIL for å restaurere arealer fra gjengrodd til blomstereng.

Dette kan du lese mer om nedenfor i veiledningen som er skrevet av NLR Viken med støtte fra Miljødirektoratet.

Fremmedarter i blomsterenga

Arter som lupiner og kandagullris er en trussel mot vår stedlige arter og er karakterisert som fremmedart med svært stor risiko for spredning og negativ økologisk effekt. Slike arter er det viktig å få tidlig kontroll med for å unngå spredning i blomsterenga.

Les mer om fremmedarter i artikkelen Fremmede arter – utfordring for norsk natur

Les mer om gode tiltak for pollinerende insekter

Tiltak som bedrer forholdene for villbiene er også tiltak som sikrer landbruket bedre pollinering av frukt, bær og frøvekster. De fleste arter som dyrkes til mat og fôr er avhengige av pollinerende insekter, enten direkte for at vi skal få avling eller indirekte slik at vi får frø å så.

Veiledning i PDF-format: Tiltak for leveområder for pollinerende insekter

Gode tiltak for pollinerende insekter