Representative jordprøver er grunnlaget for en god gjødselplan. Anbefalingene i denne artikkelen er basert på professor ved NMBU Tore Krogstads råd om jordprøvetaking, i tillegg til erfaringer fra NLR-rådgivere.

I Norge er gjødslingsplanleggingen regulert ut fra Forskrift om gjødselplanlegging. I forskriften står blant annet følgende:

«Representative jordprøver skal i hovedsak tas hvert 4. – 8. år, og det skal minimum rekvireres analyser for pH, fosfor, kalium, glødetap eller gis skjønnsmessig vurdering av moldinnhold».

Det skjer mye innen presisjonsgjødsling og kalking, og for mange er posisjonsbestemte jordprøver høyst aktuelt. Posisjonsbestemte jordprøver gir mulighet for å variere dyrkingstiltak og bruk av innsatsfaktorer som gjødsel og kalk innen hvert skifte.

Utstyr du trenger

  • Jordbor
  • Bøtte
  • Prøveesker
  • Samlekartong eller kasse
  • Vannfast tusj til nummerering av prøver
  • Kart, på papir eller digitalt
  • Telefon/nettbrett med Skifteplan, Jordplan eller lignende til koordinatfesting. Krever egnen lisens på programvaren eller Skifteplan gjennom NLR. Koordinatfesting øker prøvens verdi.

Planlegging er viktig

Bruk litt tid på å studere kart og planlegge prøvepunkter før uttak, uavhengig om du skal posisjons bestemme prøvene eller ikke. Planlegg prøvepunkter etter jordartsvariasjon. Flyfoto fra vekstsesongen og temakart fra NIBIO Kilden er gode verktøy.

I Kilden er særlig kartlaget «teksturgrupper i plogsjiktet» nyttig. Her kommer forskjellene på skiftet godt frem. Søk opp gården din i Kilden og velg jordsmonn øverst. I menyen til venstre ligger kartlagene. Innenfor et skifte som ser jevnt ut på flyfoto kan det være mange jordvariasjoner.

Normalt bør en jordprøve tas fra mellom 5-10 daa og være på 0.5 liter. Men her er det ingen fasit og det er variasjonen i skifte som avgjør:

  • For store ensartede skifter: 10-15 daa pr. prøve
  • Små uensartede skifter: 2-3 daa pr. prøve.
  • Skal jordprøvene brukes til presisjonskalking eller gjødsling anbefales en jordprøve per 6-7 daa.

Hvis ikke prøvene posisjonsfestes kan et rutenett fra fastmerker man regner med å finne igjen flere år, for eksempel hus, være god hjelp. Prøvestedet markeres i kryssene på rutenettet. På hvert prøvested tas en samleprøve på ni stikk rundt punktet som markeres i kartet. Hvis prøvene koordinatfestes, er det dette punktet du koordinatfester.

På små skifter der det bare skal tas en prøve fordeles stikkene jevnt utover. Jordprøven bør være representativ for arealet med tanke på jordtype, egenskaper og bruk.

Kart tekstur
Kartlaget "teksturgrupper i plogsjiktet" i karttjenesten Kilden er nyttig for å se forskjeller i matjordlaget og planlegge prøvepunkt. Klipp fra NIBIO - Kilden.

Uttak av prøven

Jordprøver skal tas utenom vekstsesongen, enten høst eller vår. Jorda bør ikke nylig være gjødslet eller kalket. Det bør heller ikke være frost eller snø.

  • Gå til planlagt prøvepunkt og koordinatfest punktet.
  • Ta en samleprøve på ni stikk med jordboret innenfor et område på minimum to meter fra punktet og mellom stikkene.
  • Prøven tas normalt ut i matjordlaget, ned til ca 20 cm. Ikke få med deg undergrunnsjord.
  • Til beiter og jord med redusert jordarbeiding skal prøvedybden være 10 cm.
  • Bland alle 9 stikkene sammen i en bøtte, og fyll opp prøveesken med jord.
  • Knus store klumper, fjern halm, gress og annet som ikke er jord.
  • Fyll jord over i en prøveeske minimum til streken.
  • Marker eske med navn og nummer.
  • Hold styr på hvilke nummer som hører til prøvepunkt og skifte.

Det er viktig at jordprøvene blir tatt ut slik at de er representative for det aktuelle arealet. De bør tas ut på samme sted hver gang slik at nye og gamle prøveresultater kan sammenlignes.

For å kunne si at prøvestikkene er uavhengige av hverandre, anbefales det at avstanden mellom stikkene er minst 2 meter. Anbefalt metode er konsentrert rundt et senter, hvor senter koordinatfestes. Ta 9 stikk fra hvert prøvested. Borstikkene konsentreres innenfor en sirkel (rundt senter) med radius på 2-5 meter. Tøm jorda fra boret i en bøtte og bland jorda godt før du fyller den over i prøveesken.

Ta prøvene i matjordlaget, ned til 20 cm dybde. Ved redusert jordarbeiding er anbefalt prøvedybde 10 cm, det samme gjelder for beiter og permanent eng. Prøvene skal ikke inneholde undergrunnsjord. Denne har ofte en lysere farge og ligger under 20 cm.

Plukk ut eventuelle planterester som halm fra prøven. Ikke bland ulike jordarter, eller jord som har vært brukt på ulike måter i samme prøve. Vent 2 vekstsesonger etter kalking før uttak av jordprøver.

Prøver for K-HNO3 – Syreløselig kalium

På gårder der eng til fôr inngår i vekstskifte kan det være nyttig med analyse av syreløselig kalium, K-HNO3. Dette bør gjøres hvert 20-40 år. Jord til denne analysen tas fra undergrunnsjord under matjordlaget, ved 20-40 cm dyp. Dersom en ikke klarer å ta dype jordprøver, er det bedre å ta grunnere enn å ikke ta. I jord med mye organisk materiale er det ekstra viktig at prøven tas under matjordlaget. Det holder ofte å ta noen få prøver på per gård, da mineralogien ofte er lik innenfor gården. Ved uttak av K-HNO3 i tillegg til vanlige analyser sendes altså to esker fra samme sted.

Håndtering og innsending

Jordpørver med tørr jord bør sendes inn med en gang, gjerne innen 1-2 dager etter uttak.

Jordprøver med våt eller fuktig jord må tørkes før innsending. Våte jordprøver som blir stående i lukka bokser mugner etter en stund. Bakterier og sopp bruker av næringsstoffene i jorda. Dette vil også påvirke pH. Dersom prøvene mugner er de derfor verdiløse som grunnlag for gjødselplanlegging.

Jordprøvene tørkes i åpne prøveesker et luftig sted hvor de ikke blir påvirket av gasser (eks fra fjøs) eller støv fra jord og planter. Har du tilgang på et tørkeskap kan de også tørkes der ved 30-40oC.

Når prøvene er tørket er de klare for innsending til jordlaboratoriet. På flere NLR-kontor sendes prøvene fraktfritt til Eurofins for analyser i sesong for jordprøvetaking (oktober-november). Kontakt ditt lokale NLR kontor for informasjon om innsending. Du kan også sende prøvene med posten på egenhånd. Husk å send med riktig utfylt og signert bestillingsskjema.

Hos Eurofins finnes informasjon, priser og bestillingsskjema for analyse av jordprøver.

Vi hjelper deg gjerne

  • Kontakt oss for spørsmål du har om jordprøvetaking og innsending.
  • Hjelp til hvordan du kan koordinatfeste prøvene.
  • Gratis utlån av utstyr
  • Tørking og fraktfri innsending til Eurofins i sesong
  • Uttak av jordprøver (Se priser i ditt område)
  • Tolking av analysesvar
  • Gjødslingsplan basert på jordprøvene