Fruktmessa Interpoma i Italia

30.11.2018 (Oppdatert: 04.01.2019) Gaute Myren

Interpoma er en stor fruktmesse plassert i Bolzano, midt i sentrum for Italiensk fruktdyrking innimellom Alpene. Messa er arrangert annethvert år og har over 20.000 besøkende fra hele Europa. Det er lagt opp til fagprogram, turer til ulike bedrifter/gårder i tillegg til en tradisjonell messehall med firmautstillinger. En skulle kanskje forventet å komme over mye robotisering og automatisering, men de helt store nyvinningene var heller vanskelig å finne denne gangen.

Pink Lady er fremdeles under innhøsting i midten av november. Epleprisen er høy for sorten under deres forhold.

Dyrkerbesøk

 

Kurt Hafner er en typisk epledyrker i Tyrol, men har ganske stor gård på nesten 60 daa. Det er regnet som stort siden snittet er under 30 daa, og de fleste som driver heltid har over 10 daa. De aller minste leier ofte inn de proffesjonelle til sprøyting og stell. Hafner tok over for kort tid siden og har investert mye i bolighus og ny driftsbygning som stod ferdig for to år siden. All avling blir lagret på cooperativet, men det er planer om en gårdbutikk neste år med salg av marmelade, saft, asparges og rabarbra.

 

 Foto: Gaute Myren. Rådgiver Markus Ladurner nærmest og dyrker Kurt Hafner lengst bak, fortalte villig om epleproduksjonen i området.

 

Sorter

 

Det er 58 daa på gården og fordelinga er 40 daa eple, 16 daa asparges og 12 daa rabarbra. Mor har 10 daa som en del av kåret, 5 daa er leid, samt 10 daa er arbeid for en passiv nabo. Sortene er Granny Smith, Golden, Nicoter (Kanzi), Breaburn, Fuji og Crisp Pink (Pink Lady). Antall plukking er forskjellig fra sort til sort. Flest høsterunder er det i Jazz med 4-5 plukkinger, Fuji og andre sorter er 2-3 ganger og Granny Smith bare en gang. Noen plukker etter størrelse også som til auksjonen, i tillegg til fargekrav.

 

 

 

Bladgjødsling lite bruk

 

Det blir brukt lite bladgjødsling, men de anbefaler 4 til 6 ganger med kalsiumklorid for å hindre prikksjuke. Noe ekstra bladgjødsel til noen sorter, men i forhold til New Zealand er det lite bruk av bladgjødsel sier Markus Ladurner som er rådgiver i Beratrousring. Det finst ingen bladgjødsling som kan gi bedre farge viser alle utprøvingene som har blitt gjort i området. Men det er stadig nye produkter som lover mye, men faller gjennom som "snackoil".

 

 

 

Pink Lady er i forandring

 

Den opphavlige sorten Cripps Pink blir solgt som Pink Lady. Sorten vart oppdaget av Jon Cripps i Australia og har blitt en populær sort hos forbrukerne. Sorten er kryssning mellom Lady Williams og Golden Delicious i 1973. En av ulempene med sorten er at fargen blir ujamn og dårlig. Derfor skal den gamle klonene Cripps Pink utfases i Tyrol innen 2-3 år. Rosy Glow er en ny klon som skal erstatte den gamle versjonen. Den nye versjonen gir lettere bedre farge. Mange var skeptiske og ville ikke plante sorten siden den modner seint, ofte i slutten av november langt etter de vanlige sortene. I 1999 var de første trea plantet i Tyrol og det er restriksjoner på mer tilplanting av Pink Lady siden det er den sorten som har best økonomi.

 

Strenge plukkevindu

 

Når vi var i feltet i midten av november er det fremdeles mye avling igjen på trea. Dette trass den tredje plukkerunden ble gjennomført dagen før. Om en uke er plukkevinduet for Pink Lady stengt og betalingen blir mye dårligere for de som er trege. En uke etter dette vil de ikke ha fruktene, så etter 29. november er det bare industrien som tar imot. Det er brukt 40 t pr daa med manuelt å fjerne skudd og blad for å oppnå mer farge. Denne operasjonen koster ca 400 euro pr daa. Det å kunne bruke en maskin kan virke forlokkende, men det er ikke noe slikt som fungerer enda.

 

Stell

 

Trea er høye på 3-5 meter og en god sprøyte trengst. Hafner har en Mittere og det er store væskemengder som blir brukt. Det er ikke krav om antiavdriftsdyser, men her er de tre øverste byttet ut med lavavdriftsdyser for å hindre at væska driver forbi tretoppene. Vanlige væskemengder er 150 l pr daa ved ved oljesprøyting eller tynning. Andre oppgaver er ca 50 liter pr daa vanlige. Det er ofte plantinger helt inn til bebyggelse og dermed er det noe egne regler for bruk inntil eks skoler. Det er forbud å sprøyte når skolen/barnehage er oppe kl 7-19. I tillegg blir det ikke brukt luft i den siste raden i retning av vannmiljø eller bygninger.

 

Oppgjør

 

Pris til dyrker er 80-90 cent kg for pink Lady. For andre sorter er prisene lavere, slik som Golden Delicious kan den være 25-30 cent kg. Avling kan være høyere på opptil 7- 8 t pr daa. Det er strenge krav til kvalitet, men snittavlingen på alle sorter er over 6 tonn pr daa og 90 % er første klasse.

 

  

 

Fructus - Meran

 

Auksjonshus MeranFoto: Gaute Myren. Auksjonssal med nummererte bord og "stoppknapp" for kjøp av frukt.

 

Bedriften startet med trading av eple i 1947 som alternativ til cooperativene eid av dyrkerne. I 1961 vart auksjonshuset startet opp. Auksjonen foregår hver dag kl 10 utenom søndag. Det legges ut lotter som en kan "vinne" når prisen går opp eller ned. "Right price" var mye brukt om systemet. Det vart så i 1972 startet med industrifrukt. På 90-tallet vart det utvidet til også å gjelde innfrysing til bakeri og konditori. Fra 2010 kunne dyrkerne ULO-lagre frukten sin her også, samt at pürre av eple til bakverk startet opp. På spørsmål om tørket frukt sier de at konkurransen er for høy fra lavkostland i Asia, slik at frakten på lette ting blir liten og det er umulig å konkurrere mot importen. 

 

Mange sysselsatt

 

Det er er 140 til 200 ansatte alt etter sesong. Auksjonen er bare i sesongen fra august til november. Det blir solgt 40.000 t på denne måten. Totalt er det 100.000 t totalt innom bedriften. 95 % av frukten er produsert i Italia. 2000 t økologisk, men produksjonen er på vei opp. Eksport er mulig om det er god kvalitet til Asia. Dårligere kvalitetene bli bla Polen for stor konkurrent. Canada er nytt marked og Trump sitt importforbud fra Kina, vil også gjøre amerika til interessant sted å selge avlingen.

 

Sorter

 

Sorter er Golden Delicious med ca 50 %, så kommer Gala og Red Delicious, i tillegg til mange andre. Prisen til dyrker varierer og fjoråret 2017 var det gode priser grunnet frosten i blomstringen i hele Eurpoa. Middelbetaling til dyrker er 40 cent pr kg epler. Pink Lady 90 cent , Gala 48 cent , Golden Delicious 40 cent, Granny Smith 20 cent og Breaburn 18 cent. Når frukten skal gå gjennom auksjonen blir den levert grovsortert fra feltet i kasser på 300 kg. Noen leverer også i trekasse som bli solgt til kunde i butikk direkte. Det er to andre auksjonshus i Tyrol også. Fructus har tilknyttet ca 5-600 dyrkere. Kommisjon for salget er på 8 % av prisen.

 

Storskala videreforedlings-anlegg

 

Hygiene er viktig og en må gjennom en god vask og innpakking for å slippe inn i produksjonen. Eplene som kommer inn skal ikke være råtne. I starten av prosessering blir tilfeldig utvalg av epler fra hver 6. kasse blir sjekket for trykkfastheten. Så blir eplene sendt inn på anlegget via automatiske kassetømmere. Eplene går i vannbad frem til der de skal skrelles. Maskinen snur eplene slik at stilk eller beger opp og skrellingen skjer i rask karusell. Rundt 20-30 karuseller kan skrelle mange tusen epler.

 

Mange produkter

 

Så går eplene til deling og videre til manuell avskrelling om det er igjen kjernehuset eller skall. Skal det være båter eller små terninger blir det så kuttet før en varmeprosess for å forlenge levetiden til produktet. Etterpå blir det i 10 min på -minus 40 grader kjølt ned for å kunne pakkes. Det blir så pakket i ulike pakninger. Kasser med plastikk, forseglet alufolie eller store tønner på 200 liter alt etter hvilken kunde som skal ha det. Etterpå blir produktet kjølelageret eksternt.

 

Skrellet og andre deler blir sendt videre til bedrift som lager eplemost. Betaler lite for dette, og får i praksis dekket transporten. På produksjonsplanen har fabrikken pure av eple, eplebåter og epleterninger. 

Fruktdyrking i Tyrol

Til dyrkerne er nok prisen betydelig lavere enn vi er vant med. Pris varierer og fjordåret i 2017 var det godt betalt grunnet frosten i blomstringen i hele Eurpoa.

 

Fra auksjonshuset i Meran oppgir de at middel til dyrker er 40 cent pr kg epler. Pink Lady 90 cent , Gala 48 cent , Golden D 40 cent, Granny Smith 20 cent og Breaburn 18 cent.

 

Når frukten skal gå gjennom auksjonen blir den levert grovsortert fra feltet i kasser på 300 kg. Det er to andre auksjonshus i Tyrol også. Fructus har tilknyttet ca 5-600 dyrkere. Kommisjon for salget er på 8 % av prisen.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.