Det er mye å glede seg til når våren kommer. Sola begynner å varme, det grønnes, grunnlaget legges for den neste vekstsesongen og nytt liv kommer til i fjøsene. Våren nærmer seg og det ligger forventninger i lufta til sesongen som kommer. Dette blir en travel tid men for mange likevel den beste tiden.

Mens vi venter på våren kan planleggingen av arbeidet for travlere tider i fjøs og på jordene begynne. Bruk tiden til å gjennomgå rutiner og arbeidsvaner. Er rutinene slik at alle på gården kan arbeide uten å påføre seg eller andre skader eller sykdom? Hvordan ønsker du å ha det på gården? Er maskiner vedlikeholdt og klare for en sesong, forhåpentligvis uten driftsstans? Er alt som kan forberedes klart til lammingen? Har du tilstrekkelig med arbeidshjelp?

Det å mestre oppgaver, ha kolleger, familie og venner rundt seg er viktig. Det gir økt trivsel, godt humør og arbeidet går lettere. Dette gir også overskudd, både i arbeidsdagen og fritiden.

For å opprettholde dette, kreves det god planlegging. Din tid er verdifull så du må være bevisst på hvordan du bruker den. Prioriter, lag og innarbeide gode rutiner som alle skal følge.

Vi må også forberede oss på at ikke alt alltid går på «skinner». Vi må ha en plan B. Det er viktig å tenke igjennom hva som kan skje med deg og på din gård? Gjør en realistisk og ærlig risikovurdering som også omfatter dette med egen helse og arbeidskapasitet. Dette skal sammen med i de «vanlige» tingene som brann, strømbrudd og smitte inn i beredskapen din. I denne prosessen kan det være en fordel å søke hjelp fra kolleger eller andre. Våre HMS-rådgivere kan hjelpe til med dette og være en god diskusjonspartner.

Våronn
Våronn. Foto: Rune Karlsen

Uønskede hendelser som spark fra ei ku, en klemskade ved kobling av traktor og redskap, verking i armer og skuldre, ubehag i luftveiene etter fjøsarbeid eller kornstøv, gjør at vi kan komme på etterskudd med de vanlige arbeidsoppgavene og det blir fort verre når det blir travle tider.

Ulykker, belastningsskader og psykisk helse.

Rapportene «Ingen bonde å miste», «Skadefri» bonde» og ulykkesundersøkelsene i landbruket viser sammenhengen mellom arbeidstopper og ulykker/uønskede hendelser. De fleste ulykker skjer midt på dagen eller om kvelden, gjerne en stund etter siste matpause. Ulykkene skjer oftest i driftsbygning/fjøs og med traktor /maskiner.

Forskningsrapportene, egne- og kollegers erfaring er god kunnskap for å kunne risikovurdere for deretter utarbeide arbeidsrutiner. Deling av gode rutiner og opplevelser, men også de gangene det ikke gikk som planlagt er nyttig. Da kan man lære av hverandre og ulykker vil kunne unngås.

Rutiner som følges er et godt virkemiddel for å unngå mye merarbeid, farlige situasjoner og ikke minst å redusere den psykiske belastningen for deg selv og de rundt. Høyt arbeidspress, stress, lite søvn og kanskje uregelmessige måltider gjør noe med egen helse og psyke, men det påvirker også i stor grad familien og de rundt.

Travle perioder kan være krevende også for familien og det er viktig å snakke om dette i forkant. Ved å legge ting godt til rette kan den hektiske våren bli en fin tid for alle. Ta deg tid til å glede deg over våren og nyt øyeblikket med en kopp kaffe i solveggen sammen med de som betyr noe.

Selv om vi har gode rutiner og har gjort forberedelser så godt vi kan, vil det oppstå uforutsette hendelser som må løses. Det er lettere å takle disse hvis vi på forhånd har tenkt igjennom de ulike scenarier og forberedt oss. Bruk tiden nå til å gjøre det viktige forarbeidet til en hektisk men fin sesong.

  • Lag deg lister med ting som må gjøres og sett realistiske tidsfrister.
  • Del opp listene i temaer og prioriter i må, bør og kan – du rekker antagelig ikke alt
  • Stopp og ta et overblikk – er dette beste og tryggeste måten å løse oppgaven på?
  • Sett av tid til planlegging – start dagen med et kort møte med deg selv eller de du jobber med
  • Diskuter eller be om hjelp/råd – grubling og klunder er store energi og tidstyver
  • Kommuniser på en god og tydelig måte selv i travle tider – ingen vet hva du tenker og forventer uten at du setter ord på det
  • Ta deg tid til å spise, sove og hente energi fra noe du liker enten det er trening, venner eller en tur i skogen med ungene
  • Gled deg over det du faktisk har fått gjort – det er lov å være stolt over egen innsats
  • Begynn nå – de travle periodene kommer alltid brått på

Ikke bruk energi på de tingene som er utenfor din kontroll, fokuser heller på tingene du faktisk kan gjøre noe med. Lykke til med forberedelsene til vårens arbeid.

Kurs