Svarene er helt avhengig av hvilke næringsstoffer og mengder vi snakker om. Enkelte næringsstoffer kan i begrensede mengder tas opp vel så effektivt gjennom bladene som gjennom røttene. Likevel skal vi være klar over at det er røttene som er plantas viktigste organ for opptak av næring. Særlig gjelder dette de «store» makronæringsstoffene, de som trengs i store mengder.

Når plantene sturer litt og en ønsker rask effekt, er det mange av oss som tenker at bladgjødsling er en billig forsikring, en vitamininnsprøytning, «rett i fletta»/ «rett i saftstrømmen» eller at en kan like gjerne ha det med når en sprøyter, fordi det tross alt ikke koster så mye. Tja? Er det det?

Makronæringsstoffene

Makronæringsstoffene bør hovedsakelig tildeles slik at de tas opp gjennom røttene. Dette gjelder nitrogen, fosfor, kalium, kalsium, svovel og magnesium. Plantenes opptak av makronæringsstoffer utgjør normalt fra 2-25 kg pr daa.

Plantene trenger omtrent like mye magnesium som fosfor, 2-4 kg pr daa, og en del av Mg-behovet kan faktisk dekkes opp gjennom bladgjødsling, men det er mer fornuftig å gi det meste i jorda og eventuelt supplere med noe bladgjødsling om tilgangen er liten eller en ser mangler.

Croplift, Lebosol, Opticare og Wuxal Microplant er eksempler på ikke-spesifikke bladgjødslingspreparater som brukes i små mengder og inneholder litt av de fleste næringsstoffene, også nitrogen. Med 5 – 20 % nitrogen og anbefalt dosering på 100 – 500 g eller ml pr daa tilføres 5 – 100 g nitrogen pr behandling. Aminosol inneholder tilsvarende mengder N og brukes i tilsvarende små mengder. Dette tilsvarer i beste fall 0,8 % av plantas behov gjennom sesongen og maksimalt nesten en dagsrasjon i forhold til plantenes opptaksbehov for nitrogen. Skal disse preparatene brukes, må det være fordi de evt. har andre funksjoner som biostimulanter eller sprede-/ klebemidler.

Skal en bruke bladgjødsling med nitrogen som monner, må en kunne bruke større mengder, eksempelvis urea eller ureabaserte gjødselslag, som Flex N 18, som tilføres i større mengder, slik at en får gitt 0,5-1 kg N pr behandling.

Mikronæringsstoffene

Mikronæringsstoffene utgjør svært små mengder av tørrstoffet i plantene, fra 0,001 – 0,01 % for molybden og til 0,03 - 0,2 % for mangan. Mange vekster vil ha et manganbehov på 200-400 g pr daa, mens nitrogenbehovet gjerne ligger på 12 – 25 kg/ daa.

Dersom vi ser eller har sett mangelsymptomer av sink eller mangan på et jorde, er det fornuftig å bladgjødsle med sink og mangan der, fordi vi da vet at jorda er disponert for å gi mangel. Mantrac, Zintrac og Lebosol Zink er eksempler på spesifikke bladgjødslingspreparater. Mangan bindes sterkt i jorda ved høy pH og løs jord. Bygg og løk er gode indikatorplanter for manganmangel. Ved gjødsling med mangan er det ofte fornuftig å ta med sink i tillegg, så sant en ikke vet at det er rikelig med sink i jorda, fordi sink og mangan konkurrerer om opptak i planene.

Dyrkes vekster med ekstra stort behov for enkelte næringsstoff, eksempelvis bor til kålvekster, kan det være fornuftig å tilføre bor noen ganger gjennom sesongen som bladgjødsling med for eksempel Bortrac eller Lebosol Bor, kanskje i tillegg til delgjødsling med Nitrabor og/ eller Solubor ved etablering.

Lave kobberverdier, som det kan være på deler av Ra-jorda både i Vestfold og Østfold, kan kompenseres ved å tilføre kobber i jorda en gang hvert 5. – 10. år eller bladgjødsle årlig.

For de fleste spesifikke midlene til bladsprøyting av mikronæringsstoffer, dekkes 15 -25 % av plantenes behov for det enkelte mikronæringsstoffet ved én behandling. Det finnes også enkelte kombinasjonspreparater som dekker tilsvarende for 2-3 mikronæringsstoffer samtidig. Eksempler er Gramitrel med mangan og sink eller Brassitrel med mangan og magnesium. Behandlingene kan gjentas med 1-2 ukers mellomrom ved behov.

Croplift, Lebosol Opticare og Wuxal Microplant inneholder ulike konsentrasjoner av mikronæringsstoffer, men med konsentrasjoner på 0,02-0,2 % bidrar en behandling kun til 0,1 – maks 2 % av plantenes behov for mikronæringsstoffer, ca 1 dags næringsbehov for plantene.

Bonneforsok Bernt Lowe 2003
Bønneforsøk

Rett i saftstrømmen

De fleste mikronæringsstoffene er lite mobile i plantene etter opptak. Ved rotopptak følger de vannstrømmen gjennom vedvevet dit de skal, men de er lite mobile etterpå. Mikronæringsstoffer spredd på bladverket virker derfor også mest lokalt og går i svært liten grad inn i «saftstrømmen» til plantene. Nitrogen, fosfor, kalium og magnesium er ganske mobile i planta og vil kunne transporteres fra eldre til yngre blad ved behov.

Billig forsikring?

Man «casher» heldigvis ikke inn på bilforsikring og brannforsikring hvert år. Det er likevel fornuftig å ha forsikring dersom uhellet er ute. Bør en så forsikre seg med å tilføre alt av mikronæringsstoffer hvert år? I enkelte tilfeller er det fornuftig å sikre seg, men kvalifiserte vurderinger i forhold til erfaring og kunnskap om jord og vekster, gjør at en ikke trenger å forsikre seg med å gi alle mikronæringsstoffer hvert år. Selv om bilforsikringen er aldri så billig, trenger en ikke bilforsikring dersom en ikke har bil.

Det kan være fornuftig med litt ekstra bor til borkrevende vekster. Det kan være fornuftig med mangan og sink på lett jord, særlig ved høy pH. Og til borkrevende vekster, særlig ved høy pH, kan det være fornuftig med ekstra tilførsel av bor. Det er fornuftig å sjekke Ra-jorda for kobberinnhold og evt. gi noe kobber dersom verdiene i jorda er lave. De spesifikke bladgjødslingsmidlene er ikke dyre når en har behov for dem og bruker dem målretta.

Å gjødsle med uspesifikke bladgjødslingsmidler, som inneholder svært små mengder av de fleste næringsstoffer, koster ikke mer enn 5-25 kr pr behandling /daa og oppfattes lett som billig i forhold til jobben med å sprøyte og prisen på plantevernmidler. Prisen er likevel høy, rundt 50 kr pr kg, i forhold til granulert gjødsel 22-3-10 som koster rundt 3,6 kr pr kg og 12-4-18 som koster 5 kr/ kg (juni 2021 priser).
Så får hver og en vurdere om en synes det er en dyr eller rimelig forsikring å betale over 50 kr/ kg for bladgjødsling når en bladsprøytingsdosering dekker i underkant av en dags næringsbehov hos plantene. Det er fint med billig forsikring, men det er ikke sikkert forsikringen er så billig likevel hvis den nesten ikke dekker noen ting.