Forfatter Marianne Berg ble så fasinert over potetene da hun bodde i fjellene i Peru at hun bare måtte skrive ei bok om denne fantastiske knollen. Marianne forteller oss sitt møte med potetsettingen i den vesle fjellkommunen Chupani i Peru. Hun ble bergtatt.

Forfatteren ønsker å gjenreise potetens gode navn og rykte. Poteten fortjener sitt gode rykte fordi den er kortreist, rik på kalorier og vitaminer, og den gir større avkastning per dekar med mindre vann enn både korn, mais og ris. Marianne Berg forteller om potetens historie fra mennesket begynte å sanke og utnytte villpoteten i Sør-Amerika for over 10 000 år siden til utbredelsen i resten av verden og potetens vandring til Norge. Hun forteller om planteforedling og om potetproduksjon en innføring i akevitt og mye mye mer.

I omtale av boka skriver Orkana forlag at forfatter Marianne Berg har pløyd historiebøker og mange land på jakt etter potetens hemmeligheter. Hun har snakket med potetprodusenter, potetforskere, historikere, arkeologer og potetspisere i flere store potetnasjoner. I denne boka deler hun kunnskapen og erfaringene deres med oss, og også sin egen lidenskap for poteten.

På selveste potetdagen 2021, onsdag 6/10, er det boklansering på SALT i Oslo.

> Les mer om "Den fantastiske poteten - en kulturhistorie"

Marianne Berg IMG 0086 markdag Graminor2019
Marianne Berg samler fakta til boka si. Her sammen med ivrige potetfolk på markdag på Graminor i 2019. Foto: Borghild Glorvigen

Marianne Berg (f. 1956) er agronom fra Hvam Landbruksskole (1976), og har en bachelorgrad i religionshistorie fra UiO (2005). Hun har jobbet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo.