De andre kornkjøperne hadde ikke sine priser klare ennå, men det har ikke vært store forskjeller. Økningen i tørketrekket er på ca. 46 prosent og litt lavere på de laveste vannprosentene. Nå er tørketrekket på ca. 5 øre/kg pr vannprosentenhet. Hva koster det nå å tørke på eget anlegg? Eller bør en heller levere mer rett fra jordet?

Energiprisene har økt betydelig siste året

Dieselprisen har økt med ca. 5 kr pr liter siden august i fjor. Da var prisen for å fylle 4000 liter diesel ca. 8,20 kr/liter. Dagens pris for samme volum er ca. 13,10 kr/liter. Den har derimot vært oppe på nesten 17 kroner i juni (tall fra Circle K). Da var oljeprisen på rundt 120 dollar pr fat og dollarkursen var høyere enn i dag.

Strømprisen har også økt betydelig siste året. Se tabell for spotpris pr måned fra Nord Pool.

Tabell 1 Torketabell korn Lars Kjuus
Tabell fra Nord Pool. Pris inkludert mva, men ikke lovpålagte el-sertifikater.

Landbruket har fortsatt en strømkompensasjon med tak på 20.000 kWt i måneden. Ordningen er på 80 % støtte over 70 øre/kWt. Med en spotpris på 200 øre/kWt vil faktisk pris være 70 øre/kWt + (0,2 * 130 øre/kWt) = 96 øre/kWt. I tillegg kommer nettleie og påslag.

Bioenergivirke har ikke økt siste året. I juli fikk vi en økning på massevirkprisene på ca. 100 kr/m3, men biovirke har ikke fulgt med opp på samme nivå.

Hva er tørkekostnaden blitt med de nye energiprisene?

Som en tommelfingerregel kan en si at 40 – 50 prosent av tørketrekket ved varmlufttørke med diesel er variable kostnader, men avhengig av tørketype og været ute.

I en liter diesel er det ca. 10 kWt til oppvarming. Dette gir en pris i dag pr kWt på 130 øre. For flisfyring har variabel kostnad ligget på ca. 25 øre/kWt. Betydelig billigere, men det er vesentlig høyere anleggskostnader med et slikt anlegg. Det er få som fyrer direkte med strøm, men alle tørkeanlegg har strømkostnader til vifter og transport. Ser en på spotprisen for strøm fra august i 2021 (94 øre/kWt) har ikke prisen en må betale i år, etter at strømstøtten er innført, økt nevneverdig.

Anleggskostnaden på nye korntørkeanlegg

Siste årene har byggekostnadene på nye korntørkeanlegg gått markert opp. Trelast, betong og stål har økt mye i pris siste året blant annet på grunn av mangel på råvarer. Om dette vil legge seg på et høyt nivå eller gå noe ned igjen hvis en får en resesjon med mindre aktivitet i verden er det bare å følge med på. Vurderer du bygging eller fornying av anlegg forventer vi i år også at søknadsfristen for Innovasjon Norge midler er 1. desember. Vi i NLR kan hjelpe deg med dette.

Utfordring rundt 15 i vannprosent

Trekket for å levere korn på 15,5 prosent vann har økt fra 3,4 til 4,7 øre/kilo. Det er derfor dyrt å levere korn som akkurat ikke er tørt nok. Selve energikostnaden ved å tørke kornet den halve prosenten er vesentlig lavere. Utfordringen er å klare å treffe akkurat til riktig vannprosent for bonden. Det er krevende å ta representative nok prøver, for lite nøyaktig måleutstyr og at korn rett fra tørka ofte ikke helt gjennomtørket (gradient fra ytterst til kjernen i kornet). Derfor tørker mange kornet godt forbi for å være sikre. Dette er blitt dyrere med de høye energiprisene. For havre og bygg gjør det ikke så mye, da det gis tørrstoffkompensasjon ned til 14 prosent. For hvete og rug derimot blir det dyrt å ikke treffe 15,0 prosent. Både fordi trekket på 15,5 har økt, men også for kostnaden med å tørke under 15,0 har økt og tapt vekt ved å levere for tørt korn. Å levere mathvete på 14,0 prosent, utgjør dette et vekttap 1,2 prosent. Dette gir et totalt tap pr kilo på for ekstra tørking og vekttap på rundt 8,5 øre/kg. Ser en på tørketabellen tilsvarer dette trekket på 16,5 prosent. Da har en også sluppet kostnaden til tørking fra 16,5 til 14,0 prosent. Hva denne tørkekostnaden er vil i stor grad være avhengig av varmekilde til tørkingen, men gratis er det uansett ikke.

Konklusjon

• Økt lønnsomhet ved å treske tørt korn – tørketrekket økt med 46%

• Korntørking på anlegg er alltid en utgiftspost i kornproduksjonen

• Bruk den store tørka ute – den er gratis – ha så mye is i magen som mulig.

• Bruk av eget tørkeanlegg er blitt mer lønnsomt selv med høye energipriser.

• Vær nøye med tørkingen for å treffe på 15,0%. Det er blitt dyrere å bomme.

• Håndteringskostnader og arbeidskrevende korntørker gjør lønnsomheten dårligere, særlig på lave vannprosenter hvis du allikevel skal levere kornet.

• Det er best lønnsomhet med egen tørking fra høye vannprosenter.

• Utnytt dagtid for tørking av korn, da er det varmere og tørrere luft.

• Skal du levere hvete og rug på høsten og ha den innom tørka, vurder om du like gjerne skal levere med litt tørketrekk enn å levere for tørt korn. Øker også tørkekapasiteten.

Vi kommer tilbake med egen artikkel om hvordan lønnsomheten med kornlagring er blitt.